Gurki látnivalók

A Karintia egyik völgyében (Gurktal) fekvő kicsiny település, Gurk, hatalmas templommal büszkélkedhet. Az épület a 18. századig püspöki székesegyház, a mellette álló káptalani épület pedig a székeskáptalan otthona, a kiterjedt egyházi birtok gazdasági központja volt. A székesegyház helyén már a kelta és a római időszakban is szentély állt.

A gurki székesegyház

A település a völgyben futó patakról kapta nevét, első említése 864-ből származik. Gurk több egyházi intézménynek is otthont adott az idők során: 975-ben már császári engedéllyel kolostort alapítottak, ezt a létesítményt azonban a karintiai gróf özvegye, Szent Hemma zárdaként újraalapította (1043-1045 között), végül 1072-ben a salzburgi érsek hozott létre helyette újra férfikolostort. Utóbbi egybeesett a gurki püspökség megalapításával, ám a püspöki rezidenciát nem itt, hanem a szomszédos Strassburg várában alakították ki.

A strassburgi püspökvár

A székesegyházat a 12. század második felében építették, javítására, kiegészítésére a középkor során többször is sor került. Kifejezetten érdekes a nyugati karzaton található kápolna, amelynek festése a 13. század hatvanas éveiben készült el. A templom legrégebbi része a száz oszlopos altemplom, amely Szent Hemma sírhelye.

A gurki székesegyház belseje

A 18. század végén a püspök elhagyta az addigra kényelmetlenné vált strassburgi várat, és az újonnan elkészült, kora klasszicista stílusú pöcksteini kastélyban alakíttatta ki rezidenciáját (1783). A kastély egészen a közelmúltig a gurki püspök nyaralója, valamint a püspöki erdőgazdaság központja volt, de 2007-ben értékesítették. Pöckstein a Gurk-völgy bejárata, és a Friesach-Klagenfurt országút mentén fekszik. Gurk püspökei ma már Klagenfurtban laknak, ahol jelenlegi székesegyház is található. A gurki katedrálisnak így meg kell elégednie a plébániatemplomi ranggal.

A pöcksteini kastély

A környék híres sörüzemmel is rendelkezik, ugyanis 1270-ben említi a gurki székeskáptalan egy összeírásában Hirt sörfőzdéjét (Item taberna in Hurde solvit talentum 1). A magántulajdonú üzem tulajdonosainak listája 1493 óta teljes.

A Gurk-patak völgye nemcsak szép, de történelmi emlékekben gazdag táj, érdemes felkeresni!